D-vitamiini tyypin 1 diabeteksen patogeneesissä
Koivisto, Oona (2017-07-31)
Koivisto, Oona
O. Koivisto
31.07.2017
© 2017 Oona Koivisto. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201708052736
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201708052736
Tiivistelmä
Tutkielmassa tarkasteltiin D-vitamiinin yhteyttä tyypin 1 diabeteksen patogeneesiin. On esitetty, että D-vitamiini voisi vaikuttaa estävästi tyypin 1 diabeteksen kehitykseen. D-vitamiinin saantimäärällä tai valmisteella saattaa myös olla merkitystä. Kirjallisuuskatsausta varten kerättiin laaja kokoelma viimeisiltä vuosikymmeniltä julkaisuja, jotka käsittelevät tutkimuskysymyksen aihepiiriä. Julkaisut kerättiin PubMed tietokannasta. Tutkimukset rajattiin tarkasti systemaattista ja kuvailevaa kirjallisuuskatsauksen metodia käyttäen. Finkin mallilla systemaattista osaa prosessoitiin vaiheittain.
Tutkielmassa perehdytään 18:aan tutkimukseen, joista suurin osa on kohortti- ja tapaus-verrokkitutkimuksia ja loput interventio- ja poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimusten perusteella on mahdollista, että D-vitamiini vaikuttaa ehkäisevästi tyypin 1 diabeteksen kehitykseen ja, että D-vitamiinin saantimäärällä ja -muodolla on merkitystä. Maailmanlaajuisesti auringonvalosta saatu D-vitamiini ei näyttäisi riittävän suositeltujen D-vitamiinivarastojen ylläpitoon. Kalanmaksaöljy voisi olla jopa parempi D-vitamiinin lähde kuin puhdas D-vitamiini. Useat tahot haluaisivat nostaa D-vitamiinin suositeltuja pitoisuuksien viitevälejä, sillä näyttää siltä, että nykyisiä suosituksia suurempi D-vitamiinin saanti kehittäisi paremman suojaavan vaikutuksen tyypin 1 diabetesta vastaan.
Tutkielmassa perehdytään 18:aan tutkimukseen, joista suurin osa on kohortti- ja tapaus-verrokkitutkimuksia ja loput interventio- ja poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimusten perusteella on mahdollista, että D-vitamiini vaikuttaa ehkäisevästi tyypin 1 diabeteksen kehitykseen ja, että D-vitamiinin saantimäärällä ja -muodolla on merkitystä. Maailmanlaajuisesti auringonvalosta saatu D-vitamiini ei näyttäisi riittävän suositeltujen D-vitamiinivarastojen ylläpitoon. Kalanmaksaöljy voisi olla jopa parempi D-vitamiinin lähde kuin puhdas D-vitamiini. Useat tahot haluaisivat nostaa D-vitamiinin suositeltuja pitoisuuksien viitevälejä, sillä näyttää siltä, että nykyisiä suosituksia suurempi D-vitamiinin saanti kehittäisi paremman suojaavan vaikutuksen tyypin 1 diabetesta vastaan.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [29929]