Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

D-vitamiini ja parodontaali-infektio

Värttö, Antti (2016-12-01)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-201612103251.pdf (309.9Kt)
nbnfioulu-201612103251_pdfa_report.xml (165.8Kt)
nbnfioulu-201612103251_mods.xml (13.21Kt)
nbnfioulu-201612103251_solr.xml (29.62Kt)
Lataukset: 


Värttö, Antti
A. Värttö
01.12.2016
© 2016 Antti Värttö. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201612103251
Tiivistelmä
D-vitamiinin määrän elimistössä on havaittu vaikuttavan parodontiittiin ja moniin muihin sairauksiin. D-vitamiinia esiintyy elimistössä neljässä eri muodossa, joista oleellisimmat ovat 25(OH)D, joka on vitamiinin varastomuoto ja 1,25(OH)₂D, joka on vitamiinin aktiivinen muoto. 1,25(OH)₂D:n on havaittu toimivan immuunivastetta säätelevänä tekijänä varsinkin tulehdussytokiinien osalta. D-vitamiinia saadaan mm. kalasta ja maitotuotteista, joissa on joko luonnostaan D-vitamiinia tai sitä on lisätty niihin valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen perusteella. D-vitamiinia muodostuu myös auringonvalon vaikutuksesta iholla kolesterolista. Näiden lisäksi voidaan käyttää lisäravintovalmisteita, joiden avulla D-vitamiinin puutetta voidaan estää.

Lähtökohta: Perustuen D-vitamiinin biologisiin vaikutuksiin sekä luuston metaboliassa, että immuunivasteessa, on syytä olettaa, että D-vitamiinilla olisi vaikutusta parodontiumin terveydentilaan.

Menetelmät: Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään aiheeseen liittyviä julkaisuja D-vitamiinin perusaineenvaihdunnasta, arvioita mahdollisesti optimaalisesta D-vitamiinipitoisuudesta, sekä eri D-vitamiinimuotojen biologisista vaikutuksista parodontiumin alueella.

Tulokset: Seerumin D-vitamiinin varastomuodon, 25(OH)D:n, tasojen havaittiin monessa tutkimuksessa olevan alhaisia. Tulokset varastomuodon ja parodontaaliterveyden välisestä yhteydestä ovat ristiriitaisia. D-vitamiinin aktiivisen metaboliitin yhteyttä parodontiumin terveydentilaan on tutkittu vain oululaistutkimuksessa ja alhaisen pitoisuuden havaittiin olevan yhteydessä krooniseen parodontiittiin. Monet tutkimukset pitävät D-vitamiinin varastomuodon, 25(OH)D:n, minimiarvona 50 nmol/l, yli 75 nmol/l tasoa tärkeänä terveyttä ajatellen ja optimaalisena tasona 90–100 nmol/l parodontaalisen sekä yleisen terveydentilan kannalta.

Johtopäätökset: On ilmeistä, että D-vitamiinin aktiivisen muodon pitoisuus on yhteydessä parodontiumin terveydentilaan siten, että seerumin alhainen 1,25(OH2)D -taso on ominainen parodontiittipotilaalle. Tulokset 25(OH)D-tason yhteydestä parodontimin terveydentilaan ovat ristiriitaisia. Yhtenä syynä saattaa olla tutkittujen väestöjen alhaiset seerumin D-vitamiinitasot, jotka ovat merkittävästi alempia kuin terveyden kannalta optimaaliset tasot tai suositustasot. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voitaisiin päätellä, voidaanko D-vitamiinilisällä myötävaikuttaa parodontiumin terveydentilaan.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38865]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen