Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lapin syrjäseuduilta kotoisin olevien korkeakouluopiskelijoiden toimijuus koulutuspolulla

Friman, Alisa (2025-05-23)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202505233897.pdf (1011.Kt)
nbnfioulu-202505233897_mods.xml (13.02Kt)
nbnfioulu-202505233897_pdfa_report.xml (248.4Kt)
Lataukset: 


Friman, Alisa
A. Friman
23.05.2025
© 2025, Alisa Friman. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202505233897
Tiivistelmä
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia Lapin syrjäseuduilta kotoisin olevien korkeakouluopiskelijoiden toimijuutta koulutuspolun keskeisissä valintatilanteissa. Tutkielma sijoittuu subjektitieteellisen psykologian kenttään, jossa toimijuus ymmärretään suhtautumisena ympäristön tarjoamiin toimintamahdollisuuksiin ja -rajoituksiin. Toimijuus voi ilmetä joko sopeutumisena vallitseviin olosuhteisiin (rajoittava toimijuus) tai pyrkimyksenä muuttaa olosuhteita (laajentava toimijuus). Tutkielma vastaa tarpeeseen syventää ymmärrystä yksilön ja yhteiskunnan välisestä vuorovaikutuksesta koulutuspolulla.

Tutkielma toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Siihen osallistui seitsemän Lapin syrjäseuduilta kotoisin olevaa korkeakouluopiskelijaa, jotka opiskelivat tutkimuksen tekoaikaan Oulussa. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin etäyhteyksin Teams-alustalla. Aineisto analysoitiin perustelumallianalyysilla. Analyysimenetelmä tuki subjektin näkökulman tavoittamista keskittymällä subjektiivisiin toimintaperusteisiin.

Tulokset osoittavat, että syrjäseutunuorten toimijuus jäsentyy koulutuspolun eri vaiheissa erilaiseksi suhteessa koettuihin toimintamahdollisuuksiin ja -rajoitteisiin. Toisen asteen koulutusvalinnoissa ilmeni usein rajoittavaa toimijuutta, kun nuoret sopeutuivat paikallisiin koulutustarjontaan, vaikka se ei vastannut heidän koulutustavoitteitaan. Kolmannen asteen valinnoissa ja tulevaisuuden suunnittelussa ilmeni enemmän laajentavaa toimijuutta, kun nuoret tunnistivat laajemmin erilaisia tapoja muuttaa vallitsevia olosuhteita.

Tutkielman keskeinen havainto on se, että nuoret eivät usein tee yksinkertaista valintaa kotiseudun ja jatkokouluttautumisen välillä. Sen sijaan he rakentavat translokaalia elämää, jossa pyritään yhdistämään sekä korkeakouluttautuminen että tiiviin yhteyden säilyttäminen kotiseutuun. Syrjäseutunuorten koulutuspolut muotoutuvat jatkuvassa neuvottelussa henkilökohtaisten tavoitteiden, alueellisten erityispiirteiden ja institutionaalisten rakenteiden välillä.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38506]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen