Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Psykoterapeuttien käsityksiä työuupumuksen syistä sekä sen ennaltaehkäisystä organisaatio- ja yksilötasolla

Latvala, Aura (2025-05-23)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202505233867.pdf (2.706Mt)
nbnfioulu-202505233867_mods.xml (12.41Kt)
nbnfioulu-202505233867_pdfa_report.xml (248.4Kt)
Lataukset: 


Latvala, Aura
A. Latvala
23.05.2025
© 2025, Aura Latvala. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202505233867
Tiivistelmä
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin, millaisia käsityksiä työuupumuksen hoidossa kokeneilla psykoterapeuteilla on työuupumuksen syistä sekä sen ennaltaehkäisystä organisaatio- ja yksilötasolla. Aiheeseen liittyvien näkemysten moninaisuuden vuoksi työuupumuksen taustatekijöistä tarvitaan lisää laadullista tutkimusta. Tutkimuksen aineisto kerättiin anonyymilla kyselylomakkeella ja analysoitiin fenomenografisen analyysimenetelmän mukaisesti. Tutkimukseen osallistui yhteensä 35 psykoterapeuttia, joista valtaosa (n=27) kertoi työskennelleensä yli kymmenen työuupumusta kokeneen asiakkaan kanssa.

Psykoterapeuttien käsitykset työuupumuksen syistä liittyivät työelämään, yksilöön, henkilökohtaiseen elämään, näiden kolmen yhteisvaikutuksiin sekä yhteiskunnalliskulttuurisiin tekijöihin. Käsitykset organisaatiotason ennaltaehkäisykeinoista liittyivät puolestaan työn organisointiin ja kuormituksen hallintaan, työntekijöiden tukemiseen ja arvostavaan vuorovaikutukseen, hyvästä työilmapiiristä ja työyhteisön toimivuudesta huolehtimiseen, johtamis- ja esihenkilötaidoista huolehtimiseen sekä työntekijöiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen. Yksilötason ennaltaehkäisykeinoja kuvaavat käsitykset liittyivät työelämän ulkopuolella itsestä huolehtimiseen, henkilökohtaisten asioiden reflektointiin ja työstämiseen sekä työelämässä itsestä huolehtimiseen ja työhön liittyvien asioiden reflektointiin.

Tutkimustulokset tukevat työn vaatimusten ja voimavarojen mallin uusimpia ehdotuksia, joiden mukaan myös eri elämänalueiden vaatimusten ja voimavarojen vuorovaikutus sekä yksilöön liittyvät tekijät voivat vaikuttaa työuupumuksen kehittymiseen (Bakker ym., 2023; Demerouti & Bakker, 2023). Lisäksi tulokset vahvistavat jo aiemmista tutkimuksista (esim. Gabriel & Aguinis, 2022) hahmottuvaa kuvaa siitä, että työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen edellyttää organisaatioilta ennen kaikkea työn organisointiin ja organisaatiokulttuurin kehittämiseen liittyviä ratkaisuja. Koska työuupumuksen määritelmät korostavat ilmiön työperäisyyttä, olisi jatkossa syytä tutkia, miten psykoterapeutit käsittävät eri syiden suhteellisia merkityksiä. Tutkimuksen tulokset tarjoavat näkökulmia työuupumuksen ennaltaehkäisyyn niin organisaatioille ja työhyvinvoinnin parissa työskenteleville ammattilaisille kuin myös työntekijöille itselleen.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38506]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen