Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kodin lukemiskäytäntöjen heijastuminen lapsen lukumotivaatioon

Orasvuo, Saara (2025-05-21)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202505213787.pdf (461.8Kt)
nbnfioulu-202505213787_mods.xml (12.20Kt)
nbnfioulu-202505213787_pdfa_report.xml (237.7Kt)
Lataukset: 


Orasvuo, Saara
S. Orasvuo
21.05.2025
© 2025, Saara Orasvuo. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202505213787
Tiivistelmä
Tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään vanhempien vaikutusta lapsen lukumotivaatioon ja miten se ilmenee kodin lukukulttuurissa. Tutkimuksessa keskitytään vanhempien vaikutukseen siinä määrin, miten heidän oma lukuharrastuksensa, asenteensa ja arjen lukemiseen liittyvät käytänteet heijastuvat lapsen lukumotivaatioon. Päätavoitteena on selvittää, mitkä kodin käytänteet ovat erityisen vaikuttavia ja minkälainen merkitys erilaisilla tekijöillä kuten sosioekonomisella taustalla on. Tälle kandidaatin tutkielmalle tutkimuskysymykseksi on valikoitunut ”Miten kodin lukemiskäytännöt heijastuvat lapsen lukumotivaatioon?”.

Tutkielma on toteutettu narratiivisena kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on muodostaa helppolukuinen kokonaisuus käsiteltävästä aiheesta hyödyntämällä laajasti aikaisempaa tutkimusta. Aineisto koostuu vertaisarvioiduista suomalaisista sekä kansainvälisistä tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Nämä lähteet on valikoitu huolellisesti sekä niin, että ne tarjoavat mahdollisimman monipuolisen näkökulman kodin ja vanhempien vaikutuksesta lapsen lukumotivaatioon.

Tutkielman syvimpänä ajatuksena ja keskeisimpänä tuloksena on se, että kodin lukukulttuurilla ja vanhempien asenteella on merkityksellinen asema liittyen lapsen lukumotivaatioon. Teoreettisessa viitekehyksessä perustellaan aiheeseen liittyviä erilaisia tekijöitä kuten lukuympäristö, kulttuurinen osallistuminen sekä sosioekonominen tausta. Tässä tutkimuksessa selvisi, että vanhempien asenteilla ja suhtautumisella lukemiseen on suurempi vaikutus lapsen lukumotivaatioon kuin esimerkiksi vanhempien osallistumisella kulttuurisiin aktiviteetteihin tai sosioekonomisella taustalla.

Tulokset nostavat esiin tarpeen tarkastella kodin lukukulttuuria laajempana ilmiönä, jossa ei ole kyse pelkästään lukemisen määrästä, vaan myös siitä, millaisia merkityksiä lukemiselle annetaan arjessa. Jatkotutkimuksessa olisi merkityksellistä selvittää esimerkiksi erilaisten perheiden kokemuksia lukemisen tukemisesta sekä lasten omia näkökulmia siihen, mikä motivoi heitä tarttumaan kirjaan. Tämä kandidaatin tutkielma osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun lasten lukutaitoon ja lukemisen vähentymiseen, tarjoten näkökulmia siihen, miten vanhempien roolia lukuharrastuksen tukemisessa voidaan entisestään vahvistaa.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38506]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen