Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Autismikirjon lasten lukivalmiudet ja niihin yhteydessä olevat tekijät

Alanko, Mirja (2025-05-20)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202505203732.pdf (711.5Kt)
nbnfioulu-202505203732_mods.xml (11.42Kt)
nbnfioulu-202505203732_pdfa_report.xml (265.9Kt)
Lataukset: 


Alanko, Mirja
M. Alanko
20.05.2025
© 2025, Mirja Alanko. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202505203732
Tiivistelmä
Autismikirjon häiriö on periytyvä kehityksellinen häiriö, johon liittyy sosiaalisen kommunikaation ja vuorovaikutuksen haasteita. Autismikirjoon liittyy myös erilaisia kognitiivisia ja kielellisiä vaikeuksia sekä mahdollisesti haasteita lukivalmiuksissa ja lukemaan oppimisessa. Lukivalmiuksilla tarkoitetaan lukemiseen liittyviä pohjataitoja, tietoa ja asenteita, jotka kehittyvät jo varhaislapsuudessa. Lukivalmiudet muodostavat pohjan luku- ja kirjoitustaidon oppimiselle. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaiset lukivalmiudet autismikirjon lapsilla on verrattuna tyypillisesti kehittyviin lapsiin. Lisäksi selvitettiin, mitkä tekijät ovat yhteydessä autismikirjon lasten lukivalmiuksiin.

Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytettiin kahdeksaa vuosina 2016–2024 julkaistua tieteellistä tutkimusartikkelia. Kaikki artikkelit käsittelivät autismikirjon lasten lukivalmiuksia verrattuna tyypillisesti kehittyviin lapsiin, ja kuusi artikkelia käsitteli autismikirjon lasten lukivalmiuksiin yhteydessä olevia tekijöitä. Seitsemässä tutkimuksessa mukana oli tyypillisesti kehittyvien lasten verrokkiryhmä ja yhdessä tutkimuksessa tuloksia verrattiin testien normiaineistoihin. Menetelminä käytettiin erilaisia testejä, joilla arvioitiin lukivalmiuksia sekä menetelmiä, joilla arvioitiin esimerkiksi kielellisiä tai kognitiivisia taitoja.

Tämän kandidaatintutkielman tulokset osoittivat, että autismikirjon lasten lukivalmiuksiin kuuluvissa taidoissa esiintyy haasteita, mutta myös vahvuuksia sekä tyypillisesti kehittyviin ikätovereihin verrattavissa olevia taitoja. Fonologisen tietoisuuden taidot, kirjaintuntemus, kirjoitetun kielen käytäntöjen tuntemus ja sanasto osoittautuivat vastaavaksi tai heikommiksi kuin verrokeilla. Kirjain-äännevastaavuuden hallinta oli autismikirjon lasten vahvuus. Oman nimen kirjoittaminen, suullisen tarinan uudelleenkerronta ja ymmärtäminen osoittautuivat verrokkeja heikommiksi. Tuloksissa todettiin myös, että kognitiivisten taitojen, kielellisten taitojen, sanaston, sosiaalisten taitojen, jaetun tarkkaavuuden, kodin lukuaktiviteettien, autismikirjon vaikeusasteen ja lasten iän olevan positiivisesti yhteydessä lukivalmiuksiin.

Tämän tutkielman tulokset ovat pääosin yhteneväisiä muun saatavilla olevan tutkimustiedon kanssa. Jatkotutkimusta autismikirjon lasten lukivalmiuksista ja niihin yhteydessä olevista tekijöistä tarvitaan edelleen, koska lukivalmiudet ovat vahvasti yhteydessä myöhempään lukutaitoon. Lukivalmiuksia arvioimalla voidaan tunnistaa myöhemmät lukemisen haasteet sekä löytää keinoja tukea lukivalmiuksien kehittymistä.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38618]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen