Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pakkauksettomuus elintarvikeliikkeen näkökulmasta

Joentakanen, Emilia (2024-05-13)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202405133398.pdf (1.006Mt)
nbnfioulu-202405133398_mods.xml (12.53Kt)
nbnfioulu-202405133398_pdfa_report.xml (271.8Kt)
Lataukset: 


Joentakanen, Emilia
E. Joentakanen
13.05.2024
© 2024, Emilia Joentakanen. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202405133398
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden pakkauksilla on useita tärkeitä käyttötarkoituksia, mutta tuotteiden pakkaaminen ei kuitenkaan aina ole välttämätöntä. Koska pakkausten valmistaminen, kierrättäminen ja hävittäminen kuluttavat luonnonvaroja, tuottavat päästöjä ja jätettä, ylimääräisiä pakkausmateriaaleja on perusteltua vähentää ja poistaa tuotteista kokonaan. Pakkausmateriaalinen minimoiminen ja innovatiivisten vaihtoehtojen löytäminen onkin ollut lähivuosina näkyvä trendi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Erilaisten pakkausratkaisujen lisäksi tuotteiden myyminen kokonaan ilman pakkausta on tullut yleisemmäksi. Pakkauksettomuuden ympärille on perustettu omia erikoisliikkeitä ja myös monikansalliset yritykset ovat ilmoittaneet vähentävänsä pakkauksia liikkeissään. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan pakkauksettomuuteen liittyviä tekijöitä vielä vähän kartoitetusta elintarvikeliikkeen näkökulmasta ja selvitetään, mitä tekijöitä elintarvikeliikkeet harkitsevat pakkauksettomien tuotteiden kohdalla.

Aihetta tutkitaan laadullisen tutkimuksen avulla. Haastateltavina on kaksi erilaista yritystä, joiden näkökulmia vertaillaan laajemman ymmärryksen lisäämiseksi aiheesta. Tutkielman teoriaosuudessa kootaan aiemmista tutkimuksista löytyvät tekijät elintarvikeliikkeen näkökulmasta olennaiseksi kokonaisuudeksi ja tätä viitekehystä hyödynnetään haastattelujen analysoinnin apuna. Tutkimuksen empiirisen osuuden perusteella ei ole havaittavissa selkeää mallia, jonka perusteella elintarvikeliikkeet tekevät päätöksiä pakkauksettomien tuotteiden suhteen. Analyysin perusteella pakkauksettomuuteen liittyvät tekijät voitiin kuitenkin kartoittaa. Lisäksi tutkimuksen perusteella muodostetaan uusi malli, jonka avulla elintarvikeliike voi tehdä tietoisen päätöksen pakkauksettomien tuotteiden tarjoamisesta. Niinpä tämän pro gradu -tutkielman tulokset voidaan ottaa helposti käyttöön elintarvikeliikkeessä.

Tutkimuksen perusteella elintarvikeliikkeen toimintojen kannalta olennaisimmat tekijät ovat hävikki ja brändi. Tuotteen laatu, luonnollisuus ja kontaminaatio vaikuttavat eniten pakkauksettomien tuotteiden myyntiin. Pakkauksettomien tuotteiden kustannukset ja hinnoittelu sekä tuotteen esillepano vaikuttavat niin elintarvikeliikkeen toimintoihin kuin tuotteiden myyntiinkin. Lisäksi pakkauksettomuuden ympärille liittyy muita tekijöitä, joita tulee harkita tuotteesta ja yrityksestä riippuen. Lainsäädäntö, pakkauksettomien tuotteiden kauppakestävyys ja logistiikka, yrityksen yhteiskuntavastuu, trendit, kuten nollahukka ja minimalismi sekä pakkauksettoman tuotteen ostoprosessi voivat vaikuttaa siihen, onko elintarvikeliikkeen kannattavaa tarjota pakkauksettomia tuotteita.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38320]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen