Elintarvikeluokiteltujen voiteluaineiden hyödyntämismahdollisuudet metsäteollisuudessa
Räty, Pinja (2023-05-05)
Räty, Pinja
P. Räty
05.05.2023
© 2023 Pinja Räty. Ellei toisin mainita, uudelleenkäyttö on sallittu Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssillä (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Uudelleenkäyttö on sallittua edellyttäen, että lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdolliset muutokset merkitään. Sellaisten osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole tekijän tai tekijöiden omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305051533
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305051533
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tarkastella elintarvikeluokiteltujen voiteluaineiden hyödyntämismahdollisuuksia UPM Specialty Papers Jämsänkosken tehtaalla. Tehtaalla olisi tarkoitus vaihtaa osa perinteisistä voiteluaineista elintarvikeluokiteltuihin voiteluaineisiin. Tehtaalla tuotettu paperi voi pilaantua, eli kontaminoitua, jos voiteluainetta joutuu paperiin. Elintarvikevoiteluaine, jolla on NSF H1 luokitus, ei pienissä määrin pilaa paperituotetta. Voiteluaineiden vaihdon taustalla on siis taata parempi ja turvallisempi paperituote asiakkaille.
Elintarvikevoiteluaineiden hyödyntämismahdollisuuksia tutkittiin kirjallisuuskatsauksen, markkinatutkimuksen ja benchmarkkauksen avulla. Kirjallisuuskatsauksella etsittiin tietoa aluksi elintarvikevoiteluaineiden standardeista ja sertifikaateista sekä myöhemmin niiden hyödyistä ja haitoista. Markkinatutkimuksen avulla selvitettiin sopivat elintarvikevoiteluaineet Jämsänkosken tehtaan eri kohteisiin. Benchmarkkauksen eli vertailututkimuksen avulla saatiin tietoa muiden UPM:n tehtaiden elintarvikevoiteluainetilanteesta. Työssä otettiin selvää myös tarkemmin Jämsänkosken tehtaan asiakkaiden sekä laitetoimittajien ja -valmistajien näkemyksistä elintarvikevoiteluaineista.
Työn tuloksena huomattiin, että elintarvikevoiteluaineilla pystytään korvaamaan perinteiset paperikoneen voiteluaineet. Työn lopussa tehtiin Jämsänkosken tehtaalle etenemissuunnitelma, jossa perustellen esitettiin elintarvikevoiteluaineille uudet kohteet.
Elintarvikevoiteluaineiden hyödyntämismahdollisuuksia tutkittiin kirjallisuuskatsauksen, markkinatutkimuksen ja benchmarkkauksen avulla. Kirjallisuuskatsauksella etsittiin tietoa aluksi elintarvikevoiteluaineiden standardeista ja sertifikaateista sekä myöhemmin niiden hyödyistä ja haitoista. Markkinatutkimuksen avulla selvitettiin sopivat elintarvikevoiteluaineet Jämsänkosken tehtaan eri kohteisiin. Benchmarkkauksen eli vertailututkimuksen avulla saatiin tietoa muiden UPM:n tehtaiden elintarvikevoiteluainetilanteesta. Työssä otettiin selvää myös tarkemmin Jämsänkosken tehtaan asiakkaiden sekä laitetoimittajien ja -valmistajien näkemyksistä elintarvikevoiteluaineista.
Työn tuloksena huomattiin, että elintarvikevoiteluaineilla pystytään korvaamaan perinteiset paperikoneen voiteluaineet. Työn lopussa tehtiin Jämsänkosken tehtaalle etenemissuunnitelma, jossa perustellen esitettiin elintarvikevoiteluaineille uudet kohteet.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [37125]