Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fyysisen aktiivisuuden merkitys oppimiselle ja oppimisvalmiuksille varhaiskasvatusiässä

Pylväs, Selina (2023-03-13)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202303131237.pdf (410.7Kt)
nbnfioulu-202303131237_pdfa_report.xml (228.6Kt)
nbnfioulu-202303131237_mods.xml (11.39Kt)
nbnfioulu-202303131237_solr.xml (27.07Kt)
Lataukset: 


Pylväs, Selina
S. Pylväs
13.03.2023
© 2023 Selina Pylväs. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202303131237
Tiivistelmä
Tutkielmassa avataan fyysisen aktiivisuuden merkitystä oppimiselle ja oppimisvalmiuksille varhaiskasvatusiässä sekä tuodaan esiin keinoja lisätä lasten liikkumista varhaiskasvatuksen arjessa. Näitä teemoja tutkitaan kahden tutkimuskysymyksen kautta, joita ovat: Mikä on fyysisen aktiivisuuden merkitys oppimiselle ja oppimisvalmiuksille sekä miten varhaiskasvatuksen arjessa voidaan tukea lasten liikkumista. Tutkimuskysymyksiä tarkastellaan fyysisen aktiivisuuden, varhaiskasvatusikäisen motorisen ja kognitiivisen kehityksen sekä oppimisen ja oppimisvalmiuksien käsitteiden kautta.

Fyysinen aktiivisuus tarkoittaa tahdonalaista ja tarkoituksenmukaista lihastyötä, joka kuluttaa energiaa. Alle kahdeksanvuotiaiden suositeltava fyysinen aktiivisuuden määrä on kolme tuntia päivässä. Varhaiskasvatusikäisten liikuntataitojen ytimenä voidaan nähdä motoristen perustaitojen kehittyminen. Niiden kehitystä tukevat mahdollisuudet omaehtoiseen vauhdikkaaseen leikkiin sekä ohjatut liikuntatuokiot. Lapsen motorinen kehitys linkittyy vahvasti kognitiiviseen kehitykseen ja ne molemmat kehittyvät limittäin lapsen liikkuessa ympäristössään. Motorinen ja kognitiivinen kehitys ovat edelleen yhteydessä lapsen oppimiseen ja oppimisvalmiuksiin.

Tutkielman aihe on ajankohtainen, sillä huoli lasten liian vähäistä liikkumista kohtaan on nostettu esiin useissa tutkimuksissa. Muun muassa varhaiskasvatuslaki, perusopetuslaki ja liikuntalaki korostavat lasten liikunnan merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Kandidaatintutkielma toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tulokset on kerätty yhdistelemällä useita aineistoja ja lähteitä, ja näin muodostettu laaja kuva aiheesta. Hyödyntämällä monipuolisesti korkeatasoisia lähteitä on otettu huomioon monenlaisia näkökulmia, ja näin on muodostunut luotettava kokonaisuus. Tutkielman tavoitteena on lisätä varhaiskasvatuksen henkilökunnan ja varhaiskasvatusikäisten lasten huoltajien tietoa lasten fyysisen aktiivisuuden tärkeydestä sekä sen merkityksestä osana lapsen oppimista ja oppimisvalmiuksia.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38319]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen