D-vitamiini ja sen vaikutus immuunijärjestelmään
Järvinen, Jasmin (2023-04-29)
Järvinen, Jasmin
J. Järvinen
29.04.2023
© 2023 Jasmin Järvinen. Ellei toisin mainita, uudelleenkäyttö on sallittu Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssillä (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Uudelleenkäyttö on sallittua edellyttäen, että lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdolliset muutokset merkitään. Sellaisten osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole tekijän tai tekijöiden omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304291487
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304291487
Tiivistelmä
D-vitamiinin vaikutusta immuunijärjestelmään on tutkittu läpi vuosien, mutta vuonna 2019 maailmanlaajuinen pandemia antoi ponnahduslaudan sen immuunijärjestelmää tehostavien vaikutuksien tutkimiselle. D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen, ja lumekontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että veren kalsidiolin ollessa alle 25 nmol/l, eli vaikeaan D-vitamiinipuutokseen liittyy suurentunut ylähengitystieinfektion riski. Väestötutkimukset viittaavat myös siihen, että infektioriski voi olla suurentunut jo alle 75 nmol/l pitoisuudella (Paakkari, 2022).
Paakkari kirjoittaa Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim:issa (2022) myös siitä, että koronavirusinfektioon sairastumisen riskin on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren kalsidiolipitoisuus on ollut alle 50 tai 75 nmol/l. Kuitenkin toistaiseksi tiedetään vain, että vaikka riittävä D-vitamiinitaso vaikuttaa suojaavan infektiolta, jo alkaneessa infektiossa sen merkitys on epävarma.
D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan luuston terveyteen ja kehon kalsiumtasapainoon, mutta on ilmeistä, ettei luusto ole ainoa säätelykohde. D-vitamiinilla on vaikutuksia noin 1 000 geeniin lähes kaikissa elimistön kudoksissa (Paakkari, 2022), mikä viittaa sen laaja-alaisiin tehtäviin kehossa. Pienimuotoiset plasebokontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinihoidolla on edullisia vaikutuksia tulehdusta mittaaviin veriarvoihin ja mahdollisesti taudin kulkuun. Koronavirusinfektion tutkimuksissa on viitteitä siitä, että vaikean, tehohoitoa vaativan infektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala (Paakkari, 2022).
Paakkari kirjoittaa Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim:issa (2022) myös siitä, että koronavirusinfektioon sairastumisen riskin on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren kalsidiolipitoisuus on ollut alle 50 tai 75 nmol/l. Kuitenkin toistaiseksi tiedetään vain, että vaikka riittävä D-vitamiinitaso vaikuttaa suojaavan infektiolta, jo alkaneessa infektiossa sen merkitys on epävarma.
D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan luuston terveyteen ja kehon kalsiumtasapainoon, mutta on ilmeistä, ettei luusto ole ainoa säätelykohde. D-vitamiinilla on vaikutuksia noin 1 000 geeniin lähes kaikissa elimistön kudoksissa (Paakkari, 2022), mikä viittaa sen laaja-alaisiin tehtäviin kehossa. Pienimuotoiset plasebokontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinihoidolla on edullisia vaikutuksia tulehdusta mittaaviin veriarvoihin ja mahdollisesti taudin kulkuun. Koronavirusinfektion tutkimuksissa on viitteitä siitä, että vaikean, tehohoitoa vaativan infektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala (Paakkari, 2022).
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [37298]