Solisluun maksimipituus sukupuolen arvioinnissa : Spradley & Jantzin menetelmän testaus euroamerikkalaisessa ja suomalaisessa aineistossa
Karlsson, Erika (2023-04-27)
Karlsson, Erika
E. Karlsson
27.04.2023
© 2023 Erika Karlsson. Ellei toisin mainita, uudelleenkäyttö on sallittu Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssillä (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Uudelleenkäyttö on sallittua edellyttäen, että lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdolliset muutokset merkitään. Sellaisten osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole tekijän tai tekijöiden omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304271472
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304271472
Tiivistelmä
Kandidaatintutkielmassani tutkin sukupuolen arviointia solisluun maksimipituuden perusteella ja epäsymmetrian mahdollista vaikutusta tähän arviointiin ja sen tarkkuuteen. Tutkin tämän solisluun maksimipituutta käyttävän sukupuolen arviointimenetelmän soveltuvuutta euroamerikkalaiseen ja suomalaiseen aineistoon. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Spradley & Jantzin kehittämä jakopiste on pätevä metodi solisluun sukupuolen arvioimiseen maksimipituudesta. Tämä jakopiste esimerkiksi sekoittuneen luuaineiston selvittämisessä on hyvä tapa selvittää sukupuolta euroamerikkalaisessa aineistossa. Tämän lisäksi jakopistettä voi harkiten hyödyntää suomalaisessa aineistossa muiden testattujen metodien puuttuessa. Epäsymmetriaa tarkastellessa nousi esiin, kuinka vasen solisluu on usein oikeaa solisluuta pidempi, mutta sillä ei ollut merkittävää vaikutusta sukupuolen arvioinnissa.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [37298]