Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Autismikirjon varhainen tunnistaminen ja seulonta esat-menetelmällä

Rantanen, Annina (2013-12-19)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-201312202047.pdf (1.057Mt)
nbnfioulu-201312202047_pdfa_report.xml (165.1Kt)
nbnfioulu-201312202047_mods.xml (12.64Kt)
nbnfioulu-201312202047_solr.xml (29.11Kt)
Lataukset: 


Rantanen, Annina
A. Rantanen
19.12.2013
© 2013 Annina Rantanen. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201312202047
Tiivistelmä
Pro gradu -tutkielmani liittyy laajempaan tutkimukseen, joka toteutetaan lastenpsykiatrian emeritaprofessorin Irma Moilasen ja lastenpsykiatrin klinikan professorin Hanna Ebelingin johdolla. Sen tarkoituksena on arvioida ja kehittää pienten lasten psyykkisten häiriöiden varhaista tunnistamista ja hoitoa, sillä tällä hetkellä autismikirjon häiriöitä diagnosoidaan vasta 3–4 vuoden iässä.

Tutkimusaineisto koostui 470 perheestä saapuneista Early Screening of Autistic Traits (ESAT)-lomakkeista (1–2 kpl/perhe) sekä näitä lapsia koskevista terveydenhoitajien 1-vuotisneuvolan havainnointilomakkeista. Tässä tutkielmassa selvitettiin mitkä ESAT-lomakkeen kysymykset seulovat eniten autismikirjon suhteen riskissä olevia lapsia ja ovatko vanhempien antamat vastaukset ESAT-lomakkeissa yhteneviä. Terveydenhoitajien ja vanhempien vastausten välistä yhteneväisyyttä mitattiin poimimalla terveydenhoitajien 1-vuotisneuvolassa käyttämästä havainnointilomakkeesta ne kysymykset, joille löytyivät vastineet myös ESAT-lomakkeesta. Sen lisäksi vanhempien täyttämän syntymä, kasvu ja kehitys -lomakkeen avulla selvitettiin, miten aiemmissa tutkimuksissa määritellyt autismikirjon riskitekijät, eli äidin ikä, vanhempien koulutus, lapsen pieni päänympärys, ennenaikaisuus, pienipainoisuus, apgar-pisteet ja syntymän jälkeinen tehohoito, vaikuttivat jatkoseuloutumiseen.

Tilastollisesti merkittäviä jatkoon seulovista kysymyksistä olivat ne, jotka käsittelivät leikin monipuolisuutta, tunteiden ilmaisua ja tarkoituksenmukaisuutta, sosiaalisuutta ja läheisyyttä.

Sen lisäksi havaittiin, että vanhempien vastaukset olivat erittäin yhteneviä sekä keskenään että suhteessa terveydenhoitajien vastauksiin. Edellä mainittujen riskitekijöiden ja jatkoseuloutumisen väliltä ei tässä tutkielmassa löydetty yhteyttä.

Tulokset olivat siis samansuuntaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa, lukuun ottamatta yhteyttä edellä mainittujen vastasyntyneisyyskauden ja ympäristön riskitekijöiden sekä jatkoseuloutumisen välillä.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38670]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen