Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Golgi pH and glycosylation

Rivinoja, Antti (2009-10-13)

 
Avaa tiedosto
isbn978-951-42-9269-9.pdf (2.847Mt)
isbn978-951-42-9269-9_meta.xml (33.91Kt)
isbn978-951-42-9269-9_solr.xml (27.23Kt)
Lataukset: 


Rivinoja, Antti
University of Oulu
13.10.2009
Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:9789514292699

Kuvaus

Academic dissertation to be presented with the assent of the Faculty of Science of the University of Oulu for public defence in Auditorium IT115, Linnanmaa, on 23 October 2009, at 12 noon
Tiivistelmä

Abstract

Glycans, as a part of glycoproteins, glycolipids and other glycoconjugates, are involved in many vital intra- and inter-cellular tasks, such as protein folding and sorting, protein quality control, vesicular trafficking, cell signalling, immunological defence, cell motility and adhesion. Therefore, their correct construction is crucial for the normal functioning of eukaryotic cells and organisms they form. Most cellular glycans are constructed in the Golgi, and abnormalities in their structure may derive, for instance, from alkalinization of the Golgi lumen.

In this work we show that Golgi pH is generally higher and more variable in abnormally glycosylating, i.e. strongly T-antigen (Gal-β1,3-GalNAc-ser/thr) expressing cancer cells, than in non-T-antigen expressing cells. We also confirmed that the Golgi pH alterations detected in cancer cells have the potential to induce glycosylation changes. A mere 0.2 pH unit increase in Golgi pH is able to induce T-antigen expression and inhibit terminal N-glycosylation in normally glycosylating cells. The mechanism of inhibition involves mislocalization of the corresponding glycosyltransferases.

We also studied potential factors that can promote Golgi pH misregulation in health and disease, and found that cultured cancer cells, despite variation and elevation in Golgi pH, are fully capable of acidifying the Golgi lumen under the normal Golgi pH. Moreover, we introduce a Golgi localized Cl-/HCO3- exchanger, AE2a, that participates in Golgi pH regulation by altering luminal bicarbonate concentration and thus also buffering capacity. Participation of AE2a in Golgi pH regulation is especially intriguing, because it also provides a novel mechanism for expelling protons from the Golgi lumen.

Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38545]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen