Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lupa kertoa, aikaa kuunnella, tilaa kasvaa

Estola, Eila; Kaunisto, Saara-Leena; Keski-Filppula, Ulla; Syrjälä, Leena; Uitto, Minna (2006-04-27)

 
Avaa tiedosto
isbn951-42-8087-3.pdf (1.449Mt)
isbn951-42-8087-3_meta.xml (50.13Kt)
isbn951-42-8087-3_solr.xml (30.59Kt)
Lataukset: 


Estola, Eila
Kaunisto, Saara-Leena
Keski-Filppula, Ulla
Syrjälä, Leena
Uitto, Minna
University of Oulu
27.04.2006
Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:9514280873
Tiivistelmä

Tiivistelmä

Vuosina 2004–2005 Oulun yliopistossa toteutettiin tutkimus- ja kehittämisprojekti Kerronta opettajien työssä jaksamisen ja uusiutumisen tukena, jossa kehitettiin kerronnallista ja toiminnallista (KerToi) menetelmää opettajien tukemiseen. Projektissa sovellettiin käytäntöön aikaisempaa tutkimukseen pohjautuvaa tietoa kertomisesta ja sen merkityksestä. Projektissa järjestettiin sekä koulutuspäiviä että pienryhmätoimintaa opettajille. Päiväkotien ja koulujen opettajista koostuvissa pienryhmissä kehitettiin ja käytännössä testattiin KerToi-menetelmää sekä koottiin tutkimusaineistoa. Kertomiseen rohkaistiin ryhmissä erilaisin keinoin. Näistä esimerkkeinä kirjoittaminen ja sosiometriset harjoitteet. Ryhmissä oli lupa myös pelkästään kuunnella.

KerToi-menetelmä soveltuu vaiheeseen, jossa työ kyllästyttää ja tarvitaan aika, paikka ja lupa pysähtymiseen. Ryhmät voivat olla itseohjautuvia, mutta ryhmällä on kuitenkin oltava vastuuhenkilö. Ryhmässä tulee vallita luottamuksen ilmapiiri, jotta yhdessä kertominen ja tarinoiden jakaminen voi onnistua. Vertaistukeen perustuvissa ryhmissä ryhmäläiset saavat tukea toisiltaan. Kun yksi ryhmäläinen kertoo omista kokemuksistaan, toiset reagoivat kertomukseen esimerkiksi kertomalla vastaavasti omista kokemuksistaan. KerToi-menetelmä sopii monien eri työntekijöiden ja työyhteisöjen käyttöön, erityisesti ihmissuhdetyötä tekeville. KerToi-menetelmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä vaikeitakin tunteita ja tilanteita. Menetelmä on avoin ja ryhmäkohtainen, ja mahdollistaa siis erilaiset sovellutukset.

Kerätyn tutkimusaineiston analyysin perusteella keskeisiksi havainnoiksi opettajien kertomuksissa nousivat ihmissuhteisiin liittyvä haavoittuvuus sekä riittämättömyyden ja jaksamattomuuden tunteet. Lähellä arkikeskustelua oleva vuorovaikutteinen kertomusten jakaminen ryhmässä voi vähentää opettajien kokemuksia yksin jäämisestä työssä esiintyvien ristiriitojen keskellä ja avata uusia näkökulmia omaan kertomukseen.

Projekti oli osa Opettajanelämää-tutkimusryhmän toimintaa. Projekti toteutettiin Työsuojelurahaston tuella, Oulun yliopiston Kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikön sekä Oulun kaupungin välisenä yhteistyönä. Lupa kertoa, aikaa kuunnella, tilaa kasvaa on projektin loppuraportti.

Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38697]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen