Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Environment and atopy and asthma in childhood : the effect of dietary fats, common infections and asthma treatment practises on morbidity rates

Dunder, Teija (2008-04-01)

 
Avaa tiedosto
isbn978-951-42-8751-0.pdf (793.4Kt)
isbn978-951-42-8751-0_meta.xml (39.85Kt)
isbn978-951-42-8751-0_solr.xml (25.67Kt)
Lataukset: 


Dunder, Teija
University of Oulu
01.04.2008
Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:9789514287510

Kuvaus

Academic dissertation to be presented, with the assent of the Faculty of Medicine of the University of Oulu, for public defence in Auditorium 12 of the Department of Paediatrics, on April 11th, 2008, at 12 noon
Tiivistelmä

Abstract

Despite the common recommendations of the criteria for the diagnosis of asthma there is still a wide variation within different regions in diagnoses, use of medications and hospitalisation rates especially among young children. This thesis elucidates the role of spesified environmental risk factors associated with the development of atopic diseases in childhood.

In two prospective follow-up surveys we found that allergies and asthma associate with the consumption of margarines, butter and fish and that the common infection of childhood, RS-virus infection, does not increase asthma morbidity in adolescence. In a randomised set-up we were able to verify that the common childhood infections do not protect from allergies and asthma. In a retrospective survey we found that hospitalisation rates can reflect medication practices in different regions.

Our results indicate that consumption of fat in the diet can be one triggering factor for allergies but common childhood infections are merely markers of susceptibility to allergies and asthma rather than the cause of it.

Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [37887]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen