Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Assessment of meat freshness and spoilage detection utilizing visible to near-infrared spectroscopy

Peyvasteh, M.; Popov, A.; Bykov, A.; Meglinski, I. (2019-07-22)

 
Avaa tiedosto
nbnfi-fe2020111189944.pdf (960.1Kt)
nbnfi-fe2020111189944_meta.xml (38.02Kt)
nbnfi-fe2020111189944_solr.xml (32.93Kt)
Lataukset: 

URL:
https://doi.org/10.1117/12.2527194

Peyvasteh, M.
Popov, A.
Bykov, A.
Meglinski, I.
SPIE
22.07.2019

M. Peyvasteh, A. Popov, A. Bykov, and I. Meglinski "Assessment of meat freshness and spoilage detection utilizing visible to near-infrared spectroscopy", Proc. SPIE 11075, Novel Biophotonics Techniques and Applications V, 110751R (22 July 2019); https://doi.org/10.1117/12.2527194

https://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
© (2019) COPYRIGHT Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE). Downloading of the abstract is permitted for personal use only.
https://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
doi:https://doi.org/10.1117/12.2527194
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111189944
Tiivistelmä

Abstract

Visible to near-infrared spectroscopy have been applied for non-invasive assessment of meat freshness. The reduction of oxymyoglobin absorbance associated with freshness drop is clearly seen in the visible range of spectra, as well as supplementary fat, water, and proteins contents variations are observed in the near-infrared range. A table-top spectrophotometer equipped with an integrating sphere was utilized for a shallow probing depth (80 μm) and covered 400–1700 nm spectral range. A fiber-optic linear array was coupled to a portable spectrophotometer (measurement range 400–1000 nm) for increasing the average probing depth up to 570 μm. The studied samples of meat experienced an immediate loss of superficial freshness, while kinetics of spoilage was detected after about 2.5 hours. The fiber-optic approach capable for sensing freshness and spoilage process shows promise for design of a compact, portable device for a variety of users at the meat supply chain.

Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [37559]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen