Kestävyysnäkökulmia marjanjalostusteollisuuden tuotteen elinkaaressa
Peräaho, Olli (2022-02-16)
Peräaho, Olli
O. Peräaho
16.02.2022
© 2022 Olli Peräaho. Ellei toisin mainita, uudelleenkäyttö on sallittu Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssillä (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Uudelleenkäyttö on sallittua edellyttäen, että lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdolliset muutokset merkitään. Sellaisten osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole tekijän tai tekijöiden omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202202161249
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202202161249
Tiivistelmä
Työssä tarkastellaan suomalaisen mansikkahillon elinkaarta tavoitteena löytää kustakin vaiheesta kestävyyden kannalta merkittävimmät kohdat. Kestävyyden mittareita ovat esimerkiksi veden ja energian kulutus. Samalla pyritään selvittämään, onko kriittisille vaiheille parempia vaihtoehtoja. Tutkimus on tehty kirjallisuuskatsauksena hyödyntämällä alan julkaisuja ja viranomaislähteitä. Elinkaari on työssä jaettu raaka-aineen valmistukseen, marjojen jalostukseen, logistiikkaan ja lopputuotteen vaiheisiin. Tuloksena löydettiin kestävyyden kannalta keskeisiä kohtia, esimerkiksi mansikan viljelyn aikainen kastelu, logistiikkaketju sekä jalostuksessa käytettävä teknologia. Työssä havaittiin myös, että olisi tarpeellista tehdä lisävertailua ulkomaisen ja suomalaisen mansikan välillä. This thesis considers strawberry jam’s life cycle aiming to find the critical points from sustainability’s point of view. The parameters to measure sustainability can be for example water and energy consumption. In addition, the thesis is targeted to find possible alternatives for the possibly unsustainable processes. Research was done as literature review utilizing literature and public administration’s publications. The life cycle is divided into strawberry farming, processing of the berries, logistics and end product use and recycling. As a result, it was found out that the key points in sustainability include watering the strawberry fields, logistic chain and the technology used in processing the berries. It was also discovered that additional research would be recommended to compare foreign and domestic strawberry farming.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [26782]