Parodontium ja alkoholi
Oleynik, Valentin (2021-07-02)
Oleynik, Valentin
V. Oleynik
02.07.2021
© 2021 Valentin Oleynik. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202107038782
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202107038782
Tiivistelmä
Parodondium on hampaita tukeva ja purentaan osallistuva rakenne. Rakenteeseen kuuluu ien, parodontaaliligamentti, juurisementti ja alveoliluu. Parodontiumiin kohdistuva sairaus, parodontiitti, on havaittu olevan merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Parodontiittia sairastaa Suomessa noin joka toinen aikuinen ja maailmalla taas 40%. Alkoholin kulutus on toinen merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Vuonna 2020 puhdasta alkoholia kulutettiin 9.2 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä henkilöä kohti ja alkoholista johtuvien terveysongelmien hoitoon kului arviolta noin 100 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 jopa 13% kuolinsyistä olivat alkoholiperäisiä.
Tutkielmassa tutustutaan yleisesti pardontiumiin, parodontiittiin sekä alkoholiin ja sen terveysvaikutuksiin. Lopuksi käsitellään tutkimuksia, jotka tarkastelevat alkoholin vaikutuksia parodontiumin kuntoon.
Yhteenvetona todettiin, että alkoholin kulutuksella on suora assosiaatio parodontiittiin. Mikäli alkoholin annos nousee yhden gramman verran niin parodontiitin riski kasvaa 0.4%. Kokeellisissa tutkimuksissa havaittiin, että alkoholin ongelmakäytöllä on vaikutuksia bakteerikuormaan, mm. Prevotella intermedia:n pitoisuudet ovat korkeammat. Samalla havaittiin myös kasvavat pitoisuudet IL-1β sytokiinia. Eläinkokeissa taas havaittiin että alkoholi kiihdyttää furkaation luukatoa ja on yhteydessä kasvaviin TNF-α pitoisuuksiin.
Tutkielmassa tutustutaan yleisesti pardontiumiin, parodontiittiin sekä alkoholiin ja sen terveysvaikutuksiin. Lopuksi käsitellään tutkimuksia, jotka tarkastelevat alkoholin vaikutuksia parodontiumin kuntoon.
Yhteenvetona todettiin, että alkoholin kulutuksella on suora assosiaatio parodontiittiin. Mikäli alkoholin annos nousee yhden gramman verran niin parodontiitin riski kasvaa 0.4%. Kokeellisissa tutkimuksissa havaittiin, että alkoholin ongelmakäytöllä on vaikutuksia bakteerikuormaan, mm. Prevotella intermedia:n pitoisuudet ovat korkeammat. Samalla havaittiin myös kasvavat pitoisuudet IL-1β sytokiinia. Eläinkokeissa taas havaittiin että alkoholi kiihdyttää furkaation luukatoa ja on yhteydessä kasvaviin TNF-α pitoisuuksiin.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [34150]