Alustalous kiertotalouden edistäjänä : esimerkkejä ruokahävikin vähentämiseen
Rantaeskola, Carita (2021-06-17)
Rantaeskola, Carita
C. Rantaeskola
17.06.2021
© 2021 Carita Rantaeskola. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106178574
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106178574
Tiivistelmä
Tässä kandidaatintyössä on selvitetty alustatalouden mahdollisuuksia edistää kiertotaloutta kestävän ruokajärjestelmän näkökannalta. Alustatalous on uusi menestyvä digitaalinen liiketoimintamalli, jota hyödyntämällä yritykset saavat palvelunsa helpommin käyttöön suuremmalle määrälle kuluttajia ja suuremman kuluttajakunnan käyttöön. Tässä työssä keskitytään Suomessa tapahtuvaan alustatalouden tuomaan muutokseen kiertotaloudessa ja kestävässä ruokajärjestelmässä ruokahävikin vähentämiseksi.
Digitaalisuuden hyödyntäminen helpottaa yritysten siirtymistä kiertotalousmalliin. Silloin yrityksille syntyy erilaisia liiketoimintaan liittyviä mahdollisuuksia. Esimerkiksi yritys pystyy helposti datan avulla sovittamaan markkinat kiertotalouden osana olevaan kuluttamiseen. Koska ruokajärjestelmä kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa kasvihuonekaasuja, ruokaa tulee tuottaa vastuullisesti ruokahävikin syntymisen vähentämiseksi.
Tässä työssä on kartoitettu tällä hetkellä Suomessa käytettäviä alustoja, joiden avulla ruokahävikkiä pystytään vähentämään alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa, ravitsemuspalveluissa, kaupoissa ja kotitalouksissa. Alkutuotannossa alustojen käyttämisellä voidaan helpottaa tuottajan ja kuluttajan välistä kaupan käyntiä. Ravitsemuspalveluille kehitettyjen alustojen takana on ruokahävikin mittaaminen ja ruokahävikin vähentäminen myymällä myymättömiä annoksia kuluttajille. Kaupoissa syntyvälle ruokahävikille on kehitetty monia erilaisia alustoja, joista kuluttaja voi ostaa hävikkiin päätyviä tuotteita. This bachelor’s work has explored the potential of platform economics to stimulate circular economics in terms of the vision of a sustainable food system. The platform economy is a successful new digital business model by leveraging companies to make their services more accessible to a larger number of consumers and a larger consumer base. This work focuses on the transformation of the platform economy in Finland in the circular economy and sustainable food system to reduce food loss.
Taking advantage of digitality will make it easier for companies to move to a circular economy model. That’s when different business opportunities arise for businesses. For example, a company can easily use data to match the market with consumerism, which is part of a circular economy. Because the food system consumes natural resources and emits greenhouse gases, food should be produced responsibly to reduce the food waste and loss.
This work has mapped out the platforms currently used in Finland to help reduce food losses in primary production, food industry, food services, shops and households. In primary production, the use of platforms can facilitate trade between producer and consumer. The idea of platforms developed for food services is measuring food loss and reducing food loss by selling unsold portions to consumers. Many different platforms have been developed for food loss in stores where the consumer can buy products that would otherwise end up as waste.
Digitaalisuuden hyödyntäminen helpottaa yritysten siirtymistä kiertotalousmalliin. Silloin yrityksille syntyy erilaisia liiketoimintaan liittyviä mahdollisuuksia. Esimerkiksi yritys pystyy helposti datan avulla sovittamaan markkinat kiertotalouden osana olevaan kuluttamiseen. Koska ruokajärjestelmä kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa kasvihuonekaasuja, ruokaa tulee tuottaa vastuullisesti ruokahävikin syntymisen vähentämiseksi.
Tässä työssä on kartoitettu tällä hetkellä Suomessa käytettäviä alustoja, joiden avulla ruokahävikkiä pystytään vähentämään alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa, ravitsemuspalveluissa, kaupoissa ja kotitalouksissa. Alkutuotannossa alustojen käyttämisellä voidaan helpottaa tuottajan ja kuluttajan välistä kaupan käyntiä. Ravitsemuspalveluille kehitettyjen alustojen takana on ruokahävikin mittaaminen ja ruokahävikin vähentäminen myymällä myymättömiä annoksia kuluttajille. Kaupoissa syntyvälle ruokahävikille on kehitetty monia erilaisia alustoja, joista kuluttaja voi ostaa hävikkiin päätyviä tuotteita.
Taking advantage of digitality will make it easier for companies to move to a circular economy model. That’s when different business opportunities arise for businesses. For example, a company can easily use data to match the market with consumerism, which is part of a circular economy. Because the food system consumes natural resources and emits greenhouse gases, food should be produced responsibly to reduce the food waste and loss.
This work has mapped out the platforms currently used in Finland to help reduce food losses in primary production, food industry, food services, shops and households. In primary production, the use of platforms can facilitate trade between producer and consumer. The idea of platforms developed for food services is measuring food loss and reducing food loss by selling unsold portions to consumers. Many different platforms have been developed for food loss in stores where the consumer can buy products that would otherwise end up as waste.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [34279]