Yläkulmahampaiden ja lateraali-inkisiivien juuren kehitysvaihe suhteessa päällekkäin kuvautumiseen ja kulmahampaan kallistuneisuuteen PTG-kuvista
Rajala, Wille (2021-06-07)
Rajala, Wille
W. Rajala
07.06.2021
© 2021 Wille Rajala. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106088259
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202106088259
Tiivistelmä
Johdanto: Yläleuan kulmahampaiden ektooppinen puhkeaminen ja impaktoituminen ovat yleisesti tavattavia kliinisiä ongelmatilanteita. Kulmahampaan puhkeamishäiriöiden varhainen tunnistaminen ja hoito on tärkeää, jotta vältytään kalliilta ja aikaa vieviltä hoitojaksoilta. Seurattaessa kulmahampaiden kehittymistä ja puhkeamista röntgenkuvien ottaminen on yleensä indikoitua, jos kliinisesti palpoimalla ja tarkastelemalla ei saada varmuutta normaalista puhkeamisesta. Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksessa tarkastellaan yläkulmahampaiden ja lateraali-inkisiivien juurten kehitysvaiheita hampaiston vaihduntavaiheessa olevilla lapsilla, kun hampaistossa on I-vaihdunta valmis. Lisäksi yläkulmahampaan ja lateraali-inkisiivin juurenkehitysvaiheita verrataan niiden päällekkäin kuvautumiseen ja kulmahampaan kallistuneisuuteen panoraamaröntgenkuvassa. Tutkimusaineisto ja -menetelmät: Tutkielmassa käytetty tutkimusaineisto koostuu Itä-Suomessa Lapinlahdella vuosina 1980–1996 syntyneiden lasten 1454 PTG kuvasta. Tutkimus on retrospektiivisesti toteutettu rekisteritutkimus. Lasten ikä kuvanottohetkellä on ollut keskimäärin 9,3 vuotta. Tulokset: Tuloksista nähtiin, että suurin osa kulmahampaista tässä ikäkohortissa oli kehitysvaiheeltaan yli kolmasosa, mutta enimmillään noin puolessa välissä lopullista pituutta. Lateraali-inkisiiveillä juurenkehitys oli kesken 75,7 % ja vain 21,5 % oli juurenkehitykseltään valmiita. Kulmahampaan ja lateraali-inkisiivin päällekkäisyyttä ilmeni 45,6 % tapauksista ja päällekkäisyys oli yleisintä kulmahampaan varhaisimmissa kehitysvaiheissa. Yläkulmahampaista 83,8 % kallistuskulma yläleuan keskilinjaan nähden oli alle 20 astetta. Suuremmassa kulmassa kallistuneita yläkulmahampaita esiintyi lähinnä juurenkehityksen puolivälissä ja tätä ennen. Suurimmalla osalla lapsista (83,7 %), joilla lateraali-inkisiivin juurenkehitys oli valmis, oli yläkulmahampaan kulma alle 15 astetta. Johtopäätökset: Tutkimuksen mukaan kolmella neljästä ikäkohortin lapsista kulmahampaiden kehitysvaihe oli kuvanottohetkellä enintään puolivälissä ja päällekkäisyyttä lateraali-inkisiivin kanssa oli lähes puolella tapauksista. Päällekkäisyyden arvioidaan olevan osa normaalivaihtelua varhaisessa kulmahampaan kehitysvaiheessa. Kulmahampaan ja lateraali-inkisiivin kehitysten edetessä päällekkäisyys vähenee ja kallistuneisuus pienenee.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [34304]