Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Valosaasteen ekologiset vaikutukset : keinotekoisen valaistuksen vaikutukset hyönteisten käyttäytymiseen

Hyttinen, Aliina (2021-05-14)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202105208040.pdf (437.7Kt)
nbnfioulu-202105208040_pdfa_report.xml (230.8Kt)
nbnfioulu-202105208040_mods.xml (11.22Kt)
nbnfioulu-202105208040_solr.xml (26.15Kt)
Lataukset: 


Hyttinen, Aliina
A. Hyttinen
14.05.2021
© 2021 Aliina Hyttinen. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105208040
Tiivistelmä
Keinotekoinen valaistus on lisääntynyt viime vuosisadan aikana niin tilallisesti ja ajallisesti kuin laadullisesti, uusimpien valaisinteknologioiden, kuten ledien, tuottaessa entistä laajemmin eri aallonpituuksia. Valosaasteesta eli haitallisesta keinotekoisesta valosta on tullut yksi yleisimmistä ja nopeimmin lisääntyvistä ympäristömuutoksen muodoista. Valosaaste ulottuu lähes kaikkialle maapallolla, niin maa- kuin vesiekosysteemeihin.

Elämä maapallolla on kehittynyt auringon ja tähtien valon sekä kuusta heijastuvan auringonvalon, luonnonvalolle ominaisten voimakkuuksien ja spektrin sekä valon ja pimeyden jaksottaisuuksien vaikutuksessa. Valo ja pimeys toimivat luonnossa resursseina ja valo tiedonlähteenä ympäristöstä, säädellen eliöiden fysiologiaa ja biologisia rytmejä sekä vaikuttaen eläinten visuaaliseen havaitsemiskykyyn ja yöaikaiseen suunnistamiseen. Keinotekoinen valo on historiallisesti uusi ilmiö, joka eroaa ominaisuuksiltaan luonnonvalosta ja häiritsee luonnollisia valon ja pimeyden vaihteluita.

Keinotekoisella valolla on merkittäviä biologisia ja ekologisia vaikutuksia luonnonvaraisiin eliöihin, ulottuen yksilöistä ekosysteemien tasolle. Yöaikainen keinotekoinen valo vaikuttaa hyönteisten käyttäytymiseen muuttamalla niiden aktiivisuutta ja suunnistamista, vetämällä hyönteisiä puoleensa sekä häiritsemällä bioluminesoivien hyönteisten viestintää ja lisääntymistä. Muutokset hyönteisten käyttäytymisessä voivat vaikuttaa edelleen lajien väliseen vuorovaikutukseen, kuten peto-saalis-vuorovaikutukseen ja hyönteispölytykseen.

Valosaasteella voi olla merkittäviä ympäristövaikutuksia, kuten elinympäristöjen pirstoutuminen ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen. Valosaasteen uskotaan lisäksi olevan yksi hyönteisten runsauden maailmanlaajuisen vähenemisen taustalla vaikuttavista tekijöistä. Hyönteiset ovat vallitseva eliöryhmä maailmassa ja merkittävä osa ekosysteemejä, minkä vuoksi hyönteisten vasteet ympäristömuutoksiin voivat vaikuttaa dramaattisesti ekosysteemien rakenteeseen ja toimintaan, sekä ihmisten kannalta merkittäviin ekosysteemipalveluihin.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38666]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen