Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yläkoulun musiikinopettajien käsityksiä musiikkiteknologian käytöstä musiikin luovan tuottamisen työvälineenä

Männistö, Meri (2021-05-18)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202105208016.pdf (1.336Mt)
nbnfioulu-202105208016_pdfa_report.xml (306.3Kt)
nbnfioulu-202105208016_mods.xml (12.78Kt)
nbnfioulu-202105208016_solr.xml (28.89Kt)
Lataukset: 


Männistö, Meri
M. Männistö
18.05.2021
© 2021 Meri Männistö. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105208016
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa tutkin musiikinopettajien käsityksiä musiikkiteknologian käytöstä musiikin luovan tuottamisen työvälineenä. Käsitykset liittyvät opettajien opetuskäytänteisiin, opettajan rooliin ja valmiuksiin sekä haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Musiikinopetuksessa musiikkiteknologia ja musiikin luovan tuottaminen ovat yhä merkittävimpiä työtapoja. Musiikin luova tuottaminen, kuten säveltäminen ja improvisointi nähdään musiikkikasvatuksen näkökulmasta kaikille mahdollisena toimintana. Musiikkiteknologia taas mahdollistaa musiikin luovan tuottamisen jokaiselle oppilaalle aiemmista musiikillisista tiedoista ja taidoista riippumatta. Lisäksi musiikkiteknologian on todettu motivoivan oppilaita luovaan toimintaa, ja se esimerkiksi välittää välittömän kuulokuvan tekijälleen.

Tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka lähestymistapana on fenomenografia. Tutkimuksen tulokset on kerätty teemahaastattelujen avulla, joihin osallistui viisi (N=5) yläkoulun musiikinopettajaa. Aineiston analyysi on toteutettu fenomenografisen analyysimenetelmän avulla, jonka tuloksena syntyi kuvauskategoriajärjestelmä.

Tutkimuksen mukaan musiikinopettajat käsittivät työtavan oppilaita motivoivana ja tärkeänä musiikinoppimisen osa-alueena. Opettajat käyttivät opetuksessaan monipuolisesti erilaisia työvälineitä ja työtapoja. Tässä tutkimuksessa musiikkiteknologian työvälineistä korostuivat digitaaliset laitteet ja sovellukset. Opettajien käsitykset omasta roolistaan työtavan ohjaajana liittyivät rohkaisemiseen ja kannustamiseen, luotettavan ilmapiirin luomiseen, luovan työn mahdollistamiseen sekä neuvomiseen. Käsitykset valmiuksista keskittyivät erityisesti musiikkiteknologian monipuoliseen osaamiseen. Opettajien mukaan työtapa mahdollistaa luovan työn erilaisille oppijoille ja persoonille sekä kehittää oppilaissa monipuolisesti eri osaamisen alueita. Käsitykset haasteista liittyivät ajankäyttöön ja resursseihin, oppilaiden näkökulmaan, sekä musiikkiteknologian toimivuuteen ja opetusmateriaaleihin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että haasteista huolimatta työtapa mahdollistaa monipuolisesti erilaisia asioita musiikinopetuksessa, kuten vaikuttaa positiivisesti oppilaiden motivaatioon ja kehittää erilaisia osaamisalueita.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38404]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen