Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoituneen lapsen tukeminen päiväkodissa

Saarinen, Roosa (2021-05-04)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-202105067728.pdf (451.3Kt)
nbnfioulu-202105067728_pdfa_report.xml (235.8Kt)
nbnfioulu-202105067728_mods.xml (11.18Kt)
nbnfioulu-202105067728_solr.xml (26.25Kt)
Lataukset: 


Saarinen, Roosa
R. Saarinen
04.05.2021
© 2021 Roosa Saarinen. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202105067728
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella kirjallisuuskatsauksen avulla, kuinka turvattoman kiintymyssuhteen seurauksena traumatisoitunut lapsi käyttäytyy päiväkodissa ja kuinka tätä lasta voidaan tukea päiväkodissa. Tavoitteena on lisätä sekä omaa että muiden alalla työskentelevien ammatillista osaamista aiheeseen liittyen. Varhaiskasvatuksen henkilöstö kohtaa nykypäivänä useita turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoineita lapsia, joiden taustalla on usein laiminlyöntiä sekä kaltoinkohtelua.

Tulokset osoittavat, että turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoituminen vaikuttaa laaja-alaisesti lapsen kehitykseen. Lapsella esiintyy usein haasteita sekä sosiaalis-emotionaalisessa kehityksessä että kognitiivisessa kehityksessä, jotka ilmenevät muun muassa oppimisvaikeuksina sekä haasteina itsesäätelyssä. Turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoituneet lapset ovat myös herkempiä traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) kehittymiselle. Turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoitumisella on laajoja vaikutuksia lapsen myöhempään elämään, mikäli siihen ei puututa tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö on merkittävässä roolissa luomassa korjaavia kokemuksia turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoituneelle lapselle. Tärkeää on perusturvallisuuden rakentaminen turvallisen toimintaympäristön ja myönteisen vuorovaikutuksen avulla. Turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoituneen lapsen tukemisessa on oleellista kiinnittää huomiota myös henkilöstön ja huoltajien väliseen yhteistyöhön eli kasvatuskumppanuuteen.

Tutkimustietoa aiheesta löytyy hyvin vähän varhaiskasvatuksen kontekstista, jonka myötä koen, että tutkimus on tarpeen. Varhaiskasvatuksen henkilöstöllä tulee olla riittävät valmiudet tunnistaa trauman aiheuttamat oireet sekä löytää oikeat keinot tukea turvattomassa kiintymyssuhteessa traumatisoitunutta lasta. Tutkimuksessa on käytetty ajankohtaisia tieteelliseen tietoon perustuvia sekä kotimaisia että kansainvälisiä lähteitä.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38697]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen