Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sukupuolitietoinen opetus osana suomalaista peruskouluopetusta

Kangas, Matilda (2019-05-21)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-201905242024.pdf (412.6Kt)
nbnfioulu-201905242024_pdfa_report.xml (213.7Kt)
nbnfioulu-201905242024_mods.xml (11.44Kt)
nbnfioulu-201905242024_solr.xml (26.99Kt)
Lataukset: 


Kangas, Matilda
M. Kangas
21.05.2019
© 2019 Matilda Kangas. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201905242024
Tiivistelmä
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan sukupuolitietoista opetusta osana suomalaista peruskouluopetusta. Tavoitteena on selvittää, mitä sukupuolitietoinen opetus on teoreettisesti ja periaatteellisesti, miten sukupuolitietoisen opetuksen pitäisi toteutua peruskouluopetuksessa, millaisia sukupuolittuneita käytänteitä koulussa esiintyy ja miten sukupuolitietoinen opetus voi vaikuttaa näihin käytänteisiin. Tarkastelen aihetta taustateorioiden, taustatutkimusten ja erilaisten lainsäädäntöjen ja virallisten ohjeistusten avulla. Aiheen käsittely jakaantuu kolmeen pääosaan: aiheeseen liittyvien olennaisten käsitteiden määrittelyyn, Suomen lainsäädännön ja hallinnollisten näkökulmien tarkasteluun, sekä peruskoulun sukupuolittuneiden käytänteiden tarkasteluun ja sukupuolitietoisen opetuksen vaikutuksen pohdintaan.

Oppiminen ja opetus määritellään tässä työssä vahvasti koulukontekstissa, eli oppiminen viittaa oppilaan kykyä omaksua määrätyt opetettavat asiat ja oppimista pyritään ohjaamaan oikeaan suuntaan opetuksen avulla. Sukupuolen ja seksuaalisuuden käsitteet määritellään monimuotoisiksi, eli niihin vaikuttavat ainakin biologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Sukupuolen ja seksuaalisuuden rakentuminen ihmisen identiteettinä on yksilöllinen prosessi, mutta samalla niihin vaikuttavat voimakkaasti kulttuuriset ja sosiaaliset rakenteet. Heteronormatiivisuus on yhteiskunnallinen ja kulttuurinen rakenne, joka määrittelee sukupuolen ja seksuaalisuuden sosiaalisesti hyväksyttävät ehdot ja vakiinnuttaa erityisesti heteroseksuaalisuuden ja miessukupuolen valta-aseman. Sukupuolitietoisuus on ajattelutapa ja käytänne, joka kyseenalaistaa perinteiset ja rajoittavat sukupuolikäsitykset ja heteronormatiivisuuden ylivaltaa.

Suomen lainsäädännöstä, hallinnollisista kannanotoista ja virallisista ohjeistuksista voi nähdä selvästi, että koulujärjestelmällä on velvollisuus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja sukupuolitietoista opetusta. On myös huomattavaa, että useiden tutkimusten perusteella sukupuolitietoiselle opetukselle on suurta tarvetta koulumaailmassa. Sukupuolitietoisen opetuksen tavoitteena on ainakin purkaa sukupuolten välistä segregaatiota, muuttaa rajoittavia sukupuolikäytänteitä ja mahdollistaa yksilöiden lähtökohtaiset yhtäläiset mahdollisuudet tasa-arvoiseen opetukseen, työelämään ja arkielämään.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [38618]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen