”Tänään teijän lapsi on syönyt ihan hyvin” : ruokailusta ja ruoasta keskustelu varhaiskasvatuksessa huoltajien ja henkilöstön välillä
Lepistö, Heidi (2019-02-07)
Lepistö, Heidi
H. Lepistö
07.02.2019
© 2019 Heidi Lepistö. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201902091185
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201902091185
Tiivistelmä
Tämän pro gradun tarkoituksena on tutkia millaisia tapoja varhaiskasvatuksen henkilöstöllä ja lasten huoltajilla on keskustella lasten ruokailusta ja tarjotusta ruoasta. Varhaiskasvatuksen ruokailulla nähdään olevan monia vaikutuksia lapseen. Ruokailu vaikuttaa lapsen hyvinvointiin, kasvamiseen ja kehittymiseen kokonaisvaltaisesti. Lisäksi varhaisiässä muodostuu lapsen ruokatottumukset ja perusta myöhemmälle ruokakäyttäytymiselle ja terveydelle. Varhaiskasvatuksessa on tutkittu paljon huoltajien ja henkilöstön välistä yhteistyötä, mutta juuri tästä näkökulmasta tutkimusta ei ole tehty. Tutkimukseni kohdistuu siis varhaiskasvatuksen kasvatusyhteistyön yhteen aihealueeseen.
Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, johon aineisto kerättiin Facebookissa Lasten kanssa askartelevien ideapankki -ryhmässä varhaiskasvatuksessa työskenteleviltä ja huoltajilta, joiden lapsi tai lapset ovat varhaiskasvatuksessa. Aineisto kerättiin avoimella kyselylomakkeella, jossa vastaajat kertoivat kyselyn teemoista vapaasti kirjoittaen. Tutkimukseeni osallistui 65 huoltajaa ja 40 henkilöstön jäsentä päiväkodeista ja perhepäiväkodeista niin kunnalliselta, kuin yksityiseltä puolelta. Aineiston analysoin sisällönanalyysillä sekä hyödynsin aineiston kvantifiointia.
Tutkimukseni keskeisinä tuloksina ilmeni, että ruokailusta ja ruoasta keskustellaan osana lapsen kokonaisvaltaista arkea, mainintapuheena, allergia ja huolipainottuneesti, poikkeustilannepuheena ja positiivisesta näkökulmasta. Lisäksi ilmeni, että joissakin varhaiskasvatuspaikoissa ei keskustella ollenkaan ruoasta ja ruokailusta. Ruokailusta ja ruoasta keskustelu on sen kertomista mitä lapsi on syönyt ja minkä verran lapsi on syönyt. Lisäksi keskusteluissa käydään läpi lapsen ruokailutaitoja, käytöstapoja, kehitystä sekä mahdollisia ruokailun haasteita. Eri keskustelutyypeissä nämä aihealueet saavat erilaisia painotuksia. Varhaiskasvatuksessa tarjottavasta ruoasta on mielipiteitä ja kehitysehdotuksia sekä huoltajilla että henkilöstöllä, mutta näistä keskustelu on vähäistä henkilöstön ja huoltajien välillä.
Avoimen ja monipuolisen keskustelun kautta saavutetaan varhaiskasvatuksen ruokailulle asetetut tavoitteet, jotka koskevat ruokakasvatusta, lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Varhaiskasvatuksen ruokailulla on mahdollisuus tasoittaa perhetaustoista johtuvia terveyseroja ja jotta tämäkin tavoite täyttyisi, keskustelun ruoasta ja ruokailusta on oltava monipuolista.
Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, johon aineisto kerättiin Facebookissa Lasten kanssa askartelevien ideapankki -ryhmässä varhaiskasvatuksessa työskenteleviltä ja huoltajilta, joiden lapsi tai lapset ovat varhaiskasvatuksessa. Aineisto kerättiin avoimella kyselylomakkeella, jossa vastaajat kertoivat kyselyn teemoista vapaasti kirjoittaen. Tutkimukseeni osallistui 65 huoltajaa ja 40 henkilöstön jäsentä päiväkodeista ja perhepäiväkodeista niin kunnalliselta, kuin yksityiseltä puolelta. Aineiston analysoin sisällönanalyysillä sekä hyödynsin aineiston kvantifiointia.
Tutkimukseni keskeisinä tuloksina ilmeni, että ruokailusta ja ruoasta keskustellaan osana lapsen kokonaisvaltaista arkea, mainintapuheena, allergia ja huolipainottuneesti, poikkeustilannepuheena ja positiivisesta näkökulmasta. Lisäksi ilmeni, että joissakin varhaiskasvatuspaikoissa ei keskustella ollenkaan ruoasta ja ruokailusta. Ruokailusta ja ruoasta keskustelu on sen kertomista mitä lapsi on syönyt ja minkä verran lapsi on syönyt. Lisäksi keskusteluissa käydään läpi lapsen ruokailutaitoja, käytöstapoja, kehitystä sekä mahdollisia ruokailun haasteita. Eri keskustelutyypeissä nämä aihealueet saavat erilaisia painotuksia. Varhaiskasvatuksessa tarjottavasta ruoasta on mielipiteitä ja kehitysehdotuksia sekä huoltajilla että henkilöstöllä, mutta näistä keskustelu on vähäistä henkilöstön ja huoltajien välillä.
Avoimen ja monipuolisen keskustelun kautta saavutetaan varhaiskasvatuksen ruokailulle asetetut tavoitteet, jotka koskevat ruokakasvatusta, lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Varhaiskasvatuksen ruokailulla on mahdollisuus tasoittaa perhetaustoista johtuvia terveyseroja ja jotta tämäkin tavoite täyttyisi, keskustelun ruoasta ja ruokailusta on oltava monipuolista.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [34516]