Suuri muinainen, kylmä jättiläinen : Kiina-kuva kiinalaista arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevässä suomalaisessa uutisoinnissa 1990–2015
Mujunen, Johanna (2018-01-24)
Mujunen, Johanna
J. Mujunen
24.01.2018
© 2018 Johanna Mujunen. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801251109
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801251109
Tiivistelmä
Tutkin suomalaisen uutiskirjoittelun Kiinan arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevää diskurssia. Tarkastelen sen syntyä ja kehitystä sekä erityisesti sen muodostamaa Kiina-kuvaa. Aineistoni käsittää Helsingin Sanomien, Yle.fi:n ja Pohjolan Sanomien julkaisemia kirjoituksia, joita olen katsonut sekä diskurssianalyysin että historiallisen kuvatutkimuksen näkökulmista. Kiina-kuva ei muuttunut tutkimuksen käsittämällä aikavälillä. Jutuissa Kiina näyttäytyy koko maailman mittakaavassa vanhana, arvokkaana ja tutkimuksellisesti merkittävänä, johon mielellään liitetään ja verrataan eurooppalaista menneisyyttä. Nyky-Kiina näyttäytyy pääosin voimakkaana ja länsimaista poikkeavasti toimivana, mikä herättää kirjoittajissa levottomuutta tai surua. Kiinalaiset näyttäytyvät jutuissa pelkistetysti valtiosta erillisinä tutkijoina, yksinkertaisina maanviljelijöinä tai häikäilemättöminä ryöstäjinä. Jutut päätyvät Suomeen useimmiten monen eurooppalaisen välikäden kautta, ja Kiinaa katsotaan perinteisen eurooppalaisesti, eurooppalaisen linssin läpi.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [29905]