Hyppää sisältöön
    • FI
    • ENG
  • FI
  • /
  • EN
OuluREPO – Oulun yliopiston julkaisuarkisto / University of Oulu repository
Näytä viite 
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
  •   OuluREPO etusivu
  • Oulun yliopisto
  • Avoin saatavuus
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karrageeni ja sen hyödyntäminen erilaisissa sovelluksissa

Huuha, Matti (2018-06-21)

 
Avaa tiedosto
nbnfioulu-201806282608.pdf (510.2Kt)
nbnfioulu-201806282608_pdfa_report.xml (186.2Kt)
nbnfioulu-201806282608_mods.xml (10.03Kt)
nbnfioulu-201806282608_solr.xml (24.03Kt)
Lataukset: 


Huuha, Matti
M. Huuha
21.06.2018
© 2018 Matti Huuha. Tämä Kohde on tekijänoikeuden ja/tai lähioikeuksien suojaama. Voit käyttää Kohdetta käyttöösi sovellettavan tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädännön sallimilla tavoilla. Muunlaista käyttöä varten tarvitset oikeudenhaltijoiden luvan.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201806282608
Tiivistelmä
Merilevät ovat erinomaisia biomassan ja polysakkaridien lähteitä niiden nopean kasvun ja korkean fotosynteesiaktiivisuuden ansiosta. Karrageenit ovat lineaarisia, pitkäketjuisia, sulfatoituja polysakkarideja, joita esiintyy punaisissa merilevissä. Niiden vesiliuokset ovat hyvin viskooseja termoreversiibelejä geelejä, jotka pystyvät sitomaan vettä tai tarvittaessa maku-, haju- ja lääkeaineita. Niitä käytetään enimmäkseen sakeutus- ja stabilointiaineina sekä geelinmuodostajina muun muassa maito- ja lihatuotteissa, kastikkeissa, kosmetiikassa ja lääkekapseleissa. Karrageenien esterisulfaattiryhmät ovat herättäneet huolta mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista, mutta ainakin elintarvikelisäaineena käytettyä korkean molekyylimassan karrageenia pidetään toistaiseksi harmittomana.

Karrageenien käytettävyys elintarviketeollisuuden ulkopuolella on rajoitettua niiden korkean viskositeetin vuoksi. Karrageenit ovat luonnonpolymeereinä biohajoavia ja bioyhteensopivia, mitä on hyödynnetty seostamalla karrageeneja muihin luonnonpolymeereihin. Tämä on erityisen hyödyllistä lääkkeenkantoaineita kehitettäessä. Muista komponenteista riippuen lääkeaineen vapautuminen voidaan kohdentaa esimerkiksi limakalvoille tai tietylle pH-alueelle, tai lääkkeen vapautumisnopeutta voidaan hallita. Karrageenien ja muun muassa kitosaanin, tärkkelyksen ja selluloosan johdannaisista on lisäksi kehitteillä lupaavia elintarvikepakkauskalvoja, sakeutusaineita, hydrogeelejä ja polymeerielektrolyyttejä.
Kokoelmat
  • Avoin saatavuus [37644]
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
oulurepo@oulu.fiOulun yliopiston kirjastoOuluCRISLaturiMuuntaja
SaavutettavuusselosteTietosuojailmoitusYlläpidon kirjautuminen